Το αρσενικό και θηλυκό στοιχείο μέσα μας είναι μέρη ολόκληρου του συστήματός μας σαν ανθρώπινα όντα. Θεωρούνται συμπληρωματικές δυνάμεις, που αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν ένα δυναμικό αποτέλεσμα που είναι πιο σημαντικό από αυτές. Έχουν δηλαδή τον ρόλο, να στηρίζουν τον οργανισμό μας και ολόκληρη την ύπαρξή μας, σαν σύνολο. Ο Γάμος.
Πολλές φορές, μέσα από την καθημερινότητα, μας δίνονται αφορμές να ερχόμαστε σε επαφή με τέτοια θέματα και δημιουργείται η ανάγκη να τα μοιραστούμε. Κάπως έτσι έγινε με μένα, με αφορμή ένα όνειρο που είδα: Ψυχοθεραπεία Αθήνα.
Βρίσκομαι στο σαλόνι ενός παλατιού, έναν ευρύχωρο, ψηλοτάβανο και πολύ φωτεινό χώρο. Υπάρχουν πολλά άτομα γύρω και εγώ περιφέρομαι σαν να μην ξέρω που να σταθώ και τι να κάνω. Κάποια στιγμή βλέπω μπροστά μου ένα πιστόλι μαύρο να είναι στραμμένο πάνω μου. Νιώθω φόβο μέχρι που κάποιο χέρι το στρέφει κάπου αλλού και εγώ μένω να κοιτάζω μαγνητισμένη πολύ καθαρά την κάνη του… σταθερή μαύρη κάνη πιστολιού να στοχεύει κάπου. Γίνεται γάμος στο παλάτι, ο γάμος του άντρα που φοράει μαύρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο και της γυναίκας που φοράει λευκό νυφικό με χρυσά αστεράκια. Ο γάμος έχει ολοκληρωθεί και ξαφνικά βλέπω μπροστά μου όλα τα άτομα να περπατούν μαζί και πιο πάνω, σαν να είναι ανάλαφρα στους ώμους τους, κινούνται μαζί τους οι δύο νεόνυμφοι στους θρόνους τους, με κατεύθυνση τα δωμάτια του παλατιού. Ψυχοθεραπεία Λευκάδα.
Μου πήρε λίγο χρόνο να δω τι συμβολίζει αυτό το όνειρο για μένα και τι μήνυμα έχει να μου πει.
Παλάτι – σαλόνι, άνθρωποι, στόχος, γάμος, άντρας, γυναίκα, υπόλοιπο παλάτι. Για μένα το παλάτι συμβολίζει ολόκληρο το σώμα σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο, το σαλόνι συμβολίζει το χώρο της καρδιάς, οι άνθρωποι όλα τα επί μέρους κομμάτια μου, τα οποία εκφράζονται μέσα από τα δύο κύρια κομμάτια το αρσενικό (άντρας) και θηλυκό (γυναίκα) και ο στόχος είναι ο γάμος αυτών των δύο, δηλαδή ο ιερός γάμος στο χώρο της καρδιάς, (θεωρία του Jung για animus και anima). Ο Γάμος.
Όμως ας δούμε πιο αναλυτικά το καθένα από αυτά τα μέρη, το αρσενικό και το θηλυκό και μετά πως φτάνουν στη σχέση και το γάμο τους.
Έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι για μένα, σαν σε συνεδρία ψυχοθεραπείας, είναι δύο διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια με τις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες, συναισθήματα, πεποιθήσεις και προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες στο φυσικό και πνευματικό σώμα.
1.Το αρσενικό μέσα μου: Κάνει συνεχώς πάρα πολλά πράγματα, διαθέτει οργάνωση, έχει τόλμη και στρατηγική, έχει στόχους, χρειάζεται αναγνώριση και επιβεβαίωση σε ό,τι κάνει, έχει εξάρτηση από την επιτυχία και την απόλαυση και αν δεν τα έχει όλα αυτά, αισθάνεται φόβο, αγωνία, ανασφάλεια, μοναξιά, πόνο και έλλειψη αυτοεκτίμησης. Η βασική του πεποίθηση είναι, πως αν δεν κάνει πολλά πράγματα, δεν υπάρχει. Οι υπηρεσίες που μου προσφέρει είναι η τάξη, η οργάνωση, η στοχοθέτηση και η δράση, η οποία είναι η κυρίαρχη.
2.Το θηλυκό μέσα μου: Διαθέτει υγεία, εσωτερική γαλήνη, ηρεμία, αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας και χαλαρότητας. Νιώθει χαρά και ευχαρίστηση και αν δεν ικανοποιούνται, τότε νιώθει φόβο, θλίψη, αδυναμία, αμφιβολία και απογοήτευση. Το σημαντικό εδώ είναι πως η έλλειψη χαράς και ευχαρίστησης το κάνουν χειριστικό και εκδικητικό, ώστε να λειτουργεί σαν σαμποτέρ στη σχέση του με το αρσενικό. Η βασική πεποίθηση είναι, πως η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι υγεία. Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι η σωματική και ψυχική υγεία, η εσωτερική ασφάλεια και η πίστη, η οποία είναι η κυρίαρχη.
Τη στιγμή που στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο, την ώρα της αλήθειας και της καθαρότητας πριν το γάμο, φανερώνονται και κοιτάζονται με αγάπη. Έχουν αναγνωρίσει την αξία τους και την ευθύνη τους. Έχει πάψει η σύγκρουση μεταξύ τους και η σχέση τους τώρα στηρίζεται στην αναγνώριση, την αποδοχή και την τιμή. Τα λόγια που μοιράζονται είναι:
Αναγνωρίζω και αποδέχομαι την διαφορετικότητά σου Ο Γάμος.
Σε συναισθάνομαι
Αναγνωρίζω την αξία μου και την αξία σου
Με τιμώ, σε τιμώ και τιμώ και αυτό που μας ενώνει και μας κινεί
Μετά από αυτό γίνεται ο γάμος και από «απέναντι» έρχονται «δίπλα – δίπλα» και «έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν»
Ενεργειακά είναι το γιν και το γιανγκ στον κύκλο των αιώνιων μεταλλαγών. Η σχέση τους καθορίζεται από το ότι κάποια στοιχεία του ενός βρίσκονται στο άλλο και από το ότι κινούνται συνεχώς χωρίς ποτέ το ένα να ταυτιστεί με το άλλο. Η κίνηση που κάνουν μοιάζει σαν ενιαία κίνηση, αποτέλεσμα ενός χορού δύο αυτόνομων διαφορετικών οντοτήτων που η ζωή τις θέλει μαζί να στηρίζουν το όλον.
Όλα τα ανωτέρω μας δείχνουν πως, ο γάμος του αρσενικού και θηλυκού κομματιού μέσα μας, είναι στόχος ζωής για τον καθένα μας. Στην πράξη χρειάζεται να μην ταυτιζόμαστε με ένα από αυτά, να τα αποδεχόμαστε και να τα τιμούμε σαν ισότιμα, επιτρέποντας την συμφιλίωση και το γάμο τους, σαν να είμαστε εμείς οι ιερείς που ευλογούν αυτό το μυστήριο.
Έτσι εναρμονιζόμαστε με την ζωή, η οποία θέλει, την αρσενική και την θηλυκή ποιότητα μέσα μας, να είναι δύο αυτόνομα μέρη που συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Εκφράζονται σαν ένα και στηρίζουν την υγεία, την αρμονία, την ισορροπία και την πληρότητα στο φυσικό και πνευματικό μας επίπεδο. Μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις και να συνδεόμαστε με τους άλλους γύρω μας με αυτονομία και σεβασμό.
Γράφει η Νούσια Πλεύρη, ECP, ψυχοθεραπεύτρια
Ο Γάμος
Ψυχοθεραπεία Αθήνα, Λευκάδα – Ψυχοθεραπεύτρια Νούσια Πλεύρη.
Κατασκευή Ιστοσελίδας Create myWeb