Αφθονία

Η ψυχοθεραπεία είναι δημιουργική απασχόληση και προσφορά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο συμμετέχων συναντά, αναγνωρίζει και αποδέχεται πολλά ζητήματα σχετικά με τη ζωή. Αφήνεται στη ροή που δημιουργείται και έτσι επιτρέπει τη θεραπεία – λύση. Κάθε τι που θεραπεύεται – λύνεται μέσα του, βοηθάει τον ίδιο και τους γύρω του. Η αφθονία και η σχέση μας μαζί της είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη θεραπευτική συνεδρία.Ψυχοθεραπεία στην Αθήνα.

 

¨Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως είναι τούτο: «Είμαι ένας ενδεής ¨μικρός εγώ¨ που οι ανάγκες του δεν ικανοποιούνται». Αυτή η βασική εσφαλμένη αντίληψη για το ποιοι είναι δημιουργεί δυσλειτουργία σε όλες τους τις σχέσεις. Πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να δώσουν και ότι ο κόσμος ή οι άλλοι άνθρωποι τους στερούν αυτό που χρειάζονται. Ολόκληρη η πραγματικότητά τους βασίζεται σε μια πλανεμένη αίσθηση του ποιοι είναι.

 

Αν η σκέψη της έλλειψης  – για χρήματα, για αναγνώριση ή για αγάπη – έχει γίνει μέρος του ποιος νομίζεις πως είσαι, θα βιώνεις πάντα έλλειψη. Αντί να αναγνωρίζεις το καλό που υπάρχει ήδη μέσα σου, θα βιώνεις πάντα έλλειψη. Η αναγνώριση του καλού που υπάρχει στη ζωή σου είναι η βάση για κάθε αφθονία. Η πραγματικότητα είναι: ό,τι πιστεύεις πως σου στερεί ο κόσμος, το στερείς εσύ από τον κόσμο. Το στερείς επειδή βαθιά μέσα σου πιστεύεις πως είσαι μικρός και ότι δεν έχεις τίποτα να δώσεις.

 

Δοκίμασε αυτό για δύο εβδομάδες και δες πως αλλάζει η πραγματικότητά σου: ό,τι πιστεύεις πως σου στερούν οι άνθρωποι – έπαινο, εκτίμηση, βοήθεια κλπ. – δίνε το σε αυτούς. Αν δεν το έχεις, κάνε απλά σαν να το έχεις. Έπειτα, λίγο μετά από τότε που άρχισες να δίνεις, θα αρχίσεις να λαβαίνεις. Δεν μπορείς να λάβεις αυτό που δε δίνεις. Η εκροή καθορίζει την εισροή.

 

Η πηγή κάθε αφθονίας δεν είναι έξω από σένα. Είναι μέρος του ποιος είσαι. Ωστόσο ξεκίνα την, παραδεχόμενος και αναγνωρίζοντας την αφθονία απέξω. Δες πόσο γεμάτη είναι η ζωή γύρω σου. Η ζεστασιά του ήλιου στο δέρμα σου, τα υπέροχα λουλούδια στους κήπους, τα ζουμερά φρούτα στα δέντρα, το άφθονο καθαρό νερό στο ποτάμι, η ήρεμη γαλάζια θάλασσα, ο καταγάλανος ουρανός κ.ά. Η πληρότητα της ζωής υπάρχει σε κάθε σου βήμα. Η αναγνώριση αυτής της αφθονίας, που είναι παντού τριγύρω σου, αφυπνίζει την αφθονία που βρίσκεται σε νάρκη μέσα σου. Έπειτα άφησέ τη να κυλήσει προς τα έξω.

 

Όταν χαμογελάς σε έναν άγνωστο, υπάρχει ένα μικρό ξεχείλισμα ενέργειας. Γίνεσαι δότης. Αναρωτήσου συχνά: «Τι μπορώ να δώσω εδώ? Πώς μπορώ να βοηθήσω σε αυτή την κατάσταση?» Δε χρειάζεται να κατέχεις κάτι για να νιώθεις πως έχεις αφθονία, απλά το νιώθεις με ευγνωμοσύνη. Αν αισθάνεσαι συνεχώς πως έχεις αφθονία, είναι σίγουρο πως θα αρχίσουν να σου έρχονται πράγματα. Η αφθονία έρχεται μόνο σε όσους την έχουν ήδη. Ακούγεται άδικο, όμως δεν είναι. Είναι ένας συμπαντικός νόμος, που λέει πως, τόσο η αφθονία όσο και η έλλειψή της είναι εσωτερικές καταστάσεις που εκδηλώνονται στην πραγματικότητά σου.¨

 

Από το βιβλίο του Eckxart Tolle,  Για Μια Νέα Ζωή

 Νούσια Πλεύρη, ECP, ψυχοθεραπεύτρια

www.enousia.gr