Νιώσε το εσωτερικό σώμα

Η θεραπευτική συνεδρία, σαν εμπειρία, βοηθάει κάποιον να νιώσει το εσωτερικό σώμα. Χωρίς να είναι το άμεσα ζητούμενο στη ψυχοθεραπεία, είναι κάτι που στηρίζει την επίγνωση και υγεία.

¨Αν και η ταύτιση με το σώμα είναι μια από τις πιο βασικές μορφές του Εγώ, τα καλά νέα είναι πως είναι αυτή που μπορείς ευκολότερα να υπερβείς. Αυτό γίνεται όχι με την προσπάθεια να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν είσαι το σώμα σου, αλλά στρέφοντας την προσοχή σου από την εξωτερική μορφή του σώματός σου και από τις σκέψεις γύρω από αυτό – ωραίο, άσχημο, δυνατό, αδύνατο, χοντρό – προς την αίσθηση της ζωντάνιας μέσα σου. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η εμφάνιση του σώματός σου στο εξωτερικό επίπεδο, πέρα από την εξωτερική μορφή του, είναι ένα έντονα ζωντανό ενεργειακό πεδίο. Ψυχοθεραπεία Αθήνα.

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με την επίγνωση του εσωτερικού σώματος, κλείσε για μια στιγμή τα μάτια σου και βρες αν υπάρχει ζωή μέσα στις παλάμες σου. Μη ρωτήσεις τον νου σου, διότι θα πει : «δώσε μου κάτι πιο ενδιαφέρον να σκεφτώ». Έτσι, αντί να ρωτήσεις τον νου, πήγαινε κατευθείαν στις παλάμες και απόκτησε συναίσθηση του διακριτικού αισθήματος ζωντάνιας μέσα τους. Είναι εκεί. Χρειάζεται μόνο να πας εκεί με την προσοχή σου και να την διακρίνεις. Μπορεί στην αρχή να έχεις μια αίσθηση σαν ελαφρύ μυρμήγκιασμα και μετά ένα αίσθημα ενέργειας ή ζωντάνιας. Αν κρατήσεις την προσοχή σου στις παλάμες σου για λίγο, η αίσθηση της ζωντάνιας θα ενταθεί. Έπειτα πήγαινε στα πέλματά σου, κράτησε εκεί την προσοχή σου για ένα λεπτό περίπου και άρχισε να αισθάνεσαι τις παλάμες και τα πέλματά σου ταυτόχρονα. Στη συνέχεια μπορείς να συμπεριλάβεις και άλλα μέρη του σώματος ( πόδια, πλάτη, κοιλιά κ.α. ) σε αυτό το αίσθημα, μέχρι να έχεις συνείδηση του εσωτερικού σώματος ως μια γενική αίσθηση ζωντάνιας.

Αυτό που αποκαλώ «εσωτερικό σώμα» δεν είναι πραγματικά το σώμα, αλλά ζωτική ενέργεια, δηλαδή είναι η γέφυρα μεταξύ μορφής και άμορφου. Απόκτησε τη συνήθεια να αισθάνεσαι το εσωτερικό σώμα όσο πιο συχνά μπορείς και έτσι σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται να κλείσεις τα μάτια σου για να το νιώσεις. Όταν είσαι σε επαφή με το εσωτερικό σώμα, δεν είσαι πια ταυτισμένος με το σώμα σου, ούτε ταυτισμένος με τον νου σου. Δηλαδή δεν είσαι πια ταυτισμένος με την μορφή, αλλά απομακρύνεσαι από την ταύτιση με την μορφή και κινείσαι προς το άμορφο, το οποίο θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε Ον. Είναι η ταυτότητα της ουσίας σου. Η συναίσθηση του σώματος δε σε γειώνει μόνο στην παρούσα στιγμή, αλλά είναι και η πόρτα για να βγεις από τη φυλακή που είναι το Εγώ. Ισχυροποιεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος για αυτοθεραπεία.¨

Από το βιβλίο του Eckxart Tolle, Για Μια Νέα Ζωή

Νούσια Πλεύρη, ECP, ψυχοθεραπεύτρια