Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα ( Β΄ μέρος )

Μάνιπουρ Τσάκρα (τρίτο):

 Το μάνιπουρ τσάκρα έχει σανσκριτική ρίζα και σημαίνει «η πόλη με τα πετράδια». Είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό τοίχωμα της σπονδυλικής στήλης στο ύψος του αφαλού. Είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι το κέντρο του δυναμισμού, της θέλησης και των επιτευγμάτων. Συχνά συγκρίνεται με την εκθαμβωτική ζέστη και δύναμη του ήλιου, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή πάνω στη γη. Με τον ίδιο τρόπο που ο ήλιος ακτινοβολεί ενέργεια στους πλανήτες, το μάνιπουρ τσάκρα  ακτινοβολεί και διανέμει ενέργεια σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, ρυθμίζοντας τη λειτουργία όλων των συστημάτων του.

Όπως  το πρώτο και το δεύτερο τσάκρα έτσι και το τρίτο αναφέρεται κυρίως στη φυσική μορφή δύναμης. Ενώ το πρώτο αφορά στην ομαδική δύναμη και το δεύτερο στη ροή της ενέργειας σε εμάς και τους άλλους, το τρίτο τσάκρα αναφέρεται στην προσωπική δύναμη σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο. Στο τρίτο τσάκρα το κέντρο βάρους είναι εσωτερικευμένο και το ενδιαφέρον μας είναι στο πως δημιουργούμε σχέσεις με τον εαυτό μας. Τα θέματα που μας απασχολούν έχουν σχέση με την υπευθυνότητα, την αυτοεκτίμηση, τον φόβο της απόρριψης, το φόβο της αποτυχίας και την  ευαισθησία στην κριτική.

Η ιερή αλήθεια του τρίτου τσάκρα είναι: «να τιμάς τον εαυτό σου». Η πνευματική αυτή ιδιότητα μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε την αξία μας, να αποκτήσουμε αυτοσεβασμό και να δημιουργήσουμε μία ταυτότητα πέρα από την φυλετική. Καθώς αναπτύσσεται η αυτοεκτίμησή μας, η διαισθητική μας φωνή γίνεται η φυσική και συνεχής πηγή καθοδήγησής μας. Έτσι κάθε φορά που επιλέγουμε ακούγοντας την δική μας φωνή, αναπτύσσεται η εσωτερική μας δύναμη και συγχρόνως περιορίζεται η εξουσία που έχει ο εξωτερικός κόσμος πάνω στη ζωή μας. Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα β μέρος.

 

Άναχατ Τσάκρα (τέταρτο):

 Το άναχατ τσάκρα είναι ένα κέντρο μεγάλης σημασίας γιατί η αφύπνισή του ξεκλειδώνει όλα τα άλλα τσάκρα. Είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό τοίχωμα της σπονδυλικής στήλης, πίσω ακριβώς από το κέντρο του στήθους. Είναι συνδεδεμένο με εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις δημιουργικές επιστήμες και τις καλές τέχνες, όπως ζωγραφική, χορός, μουσική, ποίηση κ.α.

Το τέταρτο τσάκρα είναι η κεντρική αποθήκη του ανθρώπινου ενεργειακού συστήματος. Η ενέργειά του  είναι συναισθηματικής φύσης και βοηθάει στην πνευματική μας ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύει το πνευματικό μάθημα που μας διδάσκει πως να συγχωρούμε και πως να ενεργούμε με αγάπη, αναγνωρίζοντας ότι η πιο ισχυρή ενέργεια που έχουμε είναι η αγάπη.

Επειδή η αγάπη έχει τόσο μεγάλη δύναμη στη ζωή μας, γνωρίζουμε την ενέργεια αυτή σε στάδια. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε την αγάπη μέσα στην οικογένεια, η οποία έχει το στοιχείο της αφοσίωσης – πρώτο τσάκρα. Καθώς αφυπνίζεται το δεύτερο τσάκρα και μαθαίνουμε τους δεσμούς της φιλίας, η αγάπη μεγαλώνει και συμπεριλαμβάνει και τους άλλους. Καθώς ενεργοποιείται το τρίτο τσάκρα, ανακαλύπτουμε την αγάπη των εξωτερικών πραγμάτων, των προσωπικών και υλικών αναγκών μας, που μπορεί να περιλαμβάνουν αθλητισμό, σπουδές, επάγγελμα, σπίτι και σώμα.

Τα τρία πρώτα τσάκρα περιλαμβάνουν την αγάπη στον εξωτερικό κόσμο. Κάποια στιγμή στον πολιτισμό μας, αυτές οι τρεις εφαρμογές της αγάπης ήταν ό,τι χρειαζόταν από τη ζωή. Όμως με την εμφάνιση της ψυχοθεραπείας και της πνευματικότητας, η αγάπη αναγνωρίστηκε ως η δύναμη που επηρεάζει και ίσως καθορίζει τη βιολογική δραστηριότητα. Η αγάπη βοηθά στη θεραπεία του εαυτού, θεραπεύοντας και συγχωρώντας το τραυματισμένο παιδί μέσα μας.

 

Βίσουντι Τσάκρα (πέμπτο):

 Το Βίσουντι τσάκρα είναι γνωστό σαν το «κέντρο εξαγνισμού», γιατί στο τσάκρα αυτό λαμβάνει χώρα ο εξαγνισμός και η εναρμόνιση όλων των αντιθέτων. Βρίσκεται στο αυχενικό πλέγμα, πίσω ακριβώς από τον λαιμό.

Αντιπροσωπεύει τους συναισθηματικούς και νοητικούς αγώνες σχετικά με τη δύναμη της θέλησης. Η συμβολική πρόκληση αυτού του τσάκρα είναι η πρόοδος  μέσα από την ωρίμανση της θέλησης: από τη φυλετική αντίληψη ότι όλοι και όλα ασκούν κυριαρχία πάνω μας, μέχρι την αντίληψη πως εμείς  μόνοι μας έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και μέχρι την πιο προχωρημένη αντίληψη ότι η αληθινή κυριαρχία προέρχεται από την ευθυγράμμισή μας με τη θεία θέληση.

Τα δυνατά σημεία και η ουσία αυτού του τσάκρα είναι η πίστη, η αυτογνωσία και η προσωπική εξουσία. Είναι το κέντρο της επιλογής και των συνεπειών στη ζωή μας. Κάθε επιλογή που κάνουμε, κάθε σκέψη και αίσθημα που  βιώνουμε είναι πράξη δύναμης που έχει βιολογικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, προσωπικές και παγκόσμιες συνέπειες. Το μάθημα αυτού του τσάκρα δείχνει πως οι πράξεις που κινούνται από προσωπική θέληση εναρμονισμένη με τη θεία καθοδήγηση, επιφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα β μέρος.

 

Σάχασραρ Τσάκρα (έβδομο):

 Το σάχασραρ δεν είναι τσάκρα όπως συχνά νομίζουμε. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του κεφαλιού, όμως συγχρόνως βρίσκεται και παντού. Η δύναμη όλων των τσάκρα δεν βρίσκεται στα ίδια τα τσάκρα, αλλά στο σάχασραρ. Τα τσάκρα είναι απλώς διακόπτες. Αυτό το τσάκρα αντιπροσωπεύει τη σχέση μας με την υπερβατική διάσταση της ζωής.

Το έβδομο τσάκρα είναι το σημείο εισαγωγής της ανθρώπινης ζωτικής ενέργειας, η οποία διαχέεται στο ανθρώπινο ενεργειακό σύστημα από την θεϊκή πηγή. Αυτή η δύναμη τρέφει το σώμα, τον νου και το πνεύμα.

 Τα κύρια δυνατά σημεία αυτού του τσάκρα είναι η αφοσίωση και η πίστη στη θεϊκή παρουσία και σε όλα όσα η πίστη αντιπροσωπεύει στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα, την εσωτερική καθοδήγηση, την ενόραση στη θεραπεία και την εμπιστοσύνη που διώχνει τους συνηθισμένους ανθρώπινους φόβους. Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα β μέρος.

Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα β μέρος. 

Νούσια Πλεύρη, ECP, ψυχοθεραπεύτρια

Βιβλιογραφία:

Caroline Myss, (1996),  Ανατομία του Πνεύματος,  Αθήνα: Διόπτρα

Παραμχάμσα Σατυανάντα, (1998), Κουνταλίνι Τάντρα, Αθήνα: Σατυανάντασραμ Ελλάδας.