Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα ( Α΄ μέρος )

Γενικά:

 Το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τη θεωρία της γιόγκα, περιέχει επτά ενεργειακά κέντρα, τα οποία ονομάζονται τσάκρα. Το σύστημα των τσάκρα είναι μια αρχετυπική απεικόνιση της ανθρώπινης εξέλιξης. Είναι τοποθετημένα κάθετα από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού και είναι τα εξής:  Μούλανταρ (πρώτο), Σουάντισθαν (δεύτερο),  Μάνιπουρ (τρίτο),  Άναχατ (τέταρτο),  Βίσουντι (πέμπτο),  Άγια (έκτο) και Σάχασραρ (έβδομο). Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα.

Το καθένα από αυτά, καθώς αφυπνίζεται και ενεργοποιείται, περιέχει ένα πνευματικό μάθημα ζωής. Στην αφύπνιση και την ενεργοποίησή τους  βοηθάει η σωματική άσκηση, ο διαλογισμός, η ψυχοθεραπεία, καθώς επίσης και σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου.

Όταν κάποιος  κυριαρχεί σε καθένα από τα τσάκρα, αποκτά δύναμη και  βρίσκει ουσιαστική επαφή με το σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Νιώθει ανάλαφρα, βιώνει θετικότητα και ανακαλύπτει λύσεις σε θέματα που μέχρι πριν φαινόταν αδύνατο να λυθούν.

 

Άγια Τσάκρα (έκτο):

 Το άγια τσάκρα είναι το έκτο τσάκρα ξεκινώντας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, πίσω ακριβώς από το κέντρο των φρυδιών. Η ονομασία του προέρχεται από σανσκριτική ρίζα και σημαίνει «γνωρίζω ή υπακούω». Κυριολεκτικά, άγια σημαίνει «κέντρο ελέγχου». Ουσιαστικά είναι το τσάκρα του νου, αντιπροσωπεύοντας ένα ανώτερο επίπεδο επίγνωσης.

Είναι το κέντρο παρατήρησης, όπου γίνεται κανείς αποσπασμένος παρατηρητής όλων των γεγονότων, καθώς και αυτών που συμβαίνουν στο σώμα. Αυτό το αναπτυγμένο επίπεδο επίγνωσης  βοηθάει στη ενεργοποίηση όλων των άλλων τσάκρα. Γι΄ αυτόν τον λόγο  είναι σημαντικό, πριν από όλα τα τσάκρα, να έχει αφυπνιστεί πρώτα το άγια τσάκρα.

Το άγια τσάκρα είναι το «τρίτο μάτι», το πνευματικό κέντρο όπου η αλληλεπίδραση του νου με την ψυχή μπορεί να οδηγήσει στη διάκριση και τη σοφία. Μας βοηθάει να αναζητάμε την αλήθεια και να διακρίνουμε ποιες σκέψεις οδηγούνται από την δύναμη και ποιες από τον φόβο. Βοηθάει επίσης να απαλλαγούμε από παλιές και αρνητικές πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσουμε με θετικές δηλώσεις. Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα.

 

Μούλανταρ Τσάκρα (πρώτο):

 Η σανσκριτική λέξη μούλα σημαίνει «ρίζα ή θεμέλιο»  και αυτό ακριβώς είναι το τσάκρα αυτό. Το μούλανταρ τσάκρα στο αρσενικό σώμα βρίσκεται λίγο μέσα στο περίνεο, στη μέση της διαδρομής οσχέου και πρωκτού, ενώ στο γυναικείο σώμα βρίσκεται στην πίσω πλευρά του τραχήλου της μήτρας. Το πρώτο τσάκρα είναι το θεμέλιο της συναισθηματικής και νοητικής υγείας. Το ενεργειακό περιεχόμενο αυτού του τσάκρα είναι η φυλετική δύναμη, δηλαδή η αίσθηση ότι ανήκει κάποιος σε μια ομάδα. Το να είμαστε μέλη μιας ομάδας είναι πρωταρχική ανάγκη, αφού μέσα από αυτή καλύπτουμε βασικές ανάγκες επιβίωσης, καθώς επίσης και την ανάγκη για αξία, ασφάλεια και τάξη.

Το τσάκρα αυτό είναι η έδρα της κουνταλίνι, δηλαδή του ενεργειακού δυναμικού που ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο και είναι συνδεδεμένο με τα απεκκριτικά, ουροποιητικά, σεξουαλικά και αναπαραγωγικά όργανα. Η ζωή ενός ανθρώπου, τα πάθη του, οι πράξεις του, τα επιτεύγματά του και οτιδήποτε κάνει στη ζωή του  είναι μια έκφραση αυτού του τσάκρα.  Η ενεργοποίηση του μούλανταρ είναι σημαντική, γιατί μαζί του αφυπνίζεται και η κουνταλίνι ή αλλιώς σεξουαλική ενέργεια, που  ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα και κάνει το νου ελεύθερο. Όταν αφυπνιστεί και εξαγνιστεί αυτό το τσάκρα  εξαλείφονται οι σεξουαλικές παρορμήσεις και η ζωτική ενέργεια ρέει σε ολόκληρο το σώμα με  μια αίσθηση ασφάλειας και βαθιάς ικανοποίησης.

 

Σουάντισθαν Τσάκρα (δεύτερο):

Το σουάντισθαν τσάκρα έχει σανσκριτική ρίζα και σημαίνει «η δική σου κατοικία». Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης λίγο πιο πάνω από τον κόκκυγα. Είναι κοντά με το μούλανταρ και έτσι βοηθάει και αυτό στην αφύπνιση της σεξουαλικής ενέργειας. Η αφύπνιση αυτού του τσάκρα μας κάνει ικανούς να αποκτήσουμε αίσθηση προσωπικής ταυτότητας και προστατευτικών ψυχολογικών ορίων. Δημιουργούμε σχέσεις με ανθρώπους που στηρίζουν την ανάπτυξή μας και εγκαταλείπουμε εκείνες που την εμποδίζουν.

Η σεξουαλικότητα και η σχέση μας με αυτή, διαμορφώνεται στο δεύτερο  τσάκρα. Η σεξουαλικότητα είναι η δύναμη που βοηθάει κάποιον να κάνει προσωπική ένωση με κάποιον άλλο άνθρωπο, με τον οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει και να στηρίξει τη ζωή. Πέρα από τη δημιουργία ζωής, το σεξ είναι και ένας τρόπος έκφρασης, με τον οποίο δηλώνουμε πόσο άνετα νιώθουμε όταν δημιουργούμε σχέσεις οικειότητας. Η ερωτική ευχαρίστηση είναι από τη φύση της στιγμιαία και μας κάνει να παραμερίσουμε τα σωματικά μας όρια για να απολαύσουμε στο έπακρο την ανθρώπινη επαφή. Όταν την εξερευνήσουμε χωρίς ντροπή, η ερωτική ενέργεια ή αλλιώς κουνταλίνι, έχει τη δύναμη να ανυψώσει το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα σε ανώτερες συνειδησιακές καταστάσεις.

Αντίθετα με την ομαδική φύση της δύναμης του πρώτου τσάκρα, το δεύτερο τσάκρα έχει ατομική φύση. Στο επίπεδο του πρώτου τσάκρα, νιώθουμε δύναμη, όταν είμαστε με μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους μας δένει κάτι. Στο επίπεδο του δεύτερου τσάκρα, αυτή η ενέργεια εκφράζεται σε φυσικές μορφές, όπως είναι η εξουσία, ο έλεγχος, ο υλισμός, ο ερωτισμός και η δημιουργία. Η αφύπνιση αυτού του τσάκρα μας βοηθάει να μάθουμε πότε και πώς γινόμαστε αντικείμενα ελέγχου εξωτερικής δύναμης, ποια η σχέση μας με την εξουσία και τα χρήματα, καθώς επίσης και πως χρησιμοποιούμε την σεξουαλική ενέργεια. Όλη αυτή η διεργασία έχει σαν αποτέλεσμα τον εξαγνισμό αυτού του τσάκρα, που μας εμπνέει: να τιμάμε τον εαυτό μας, να τιμάμε τους άλλους και να τιμάμε επίσης αυτό που μας συνδέει με τους άλλους. Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα.

Ψυχοθεραπεία και Γιόγκα

Νούσια Πλεύρη, ECP, ψυχοθεραπεύτρια

Βιβλιογραφία:

Caroline Myss, (1996),  Ανατομία του Πνεύματος,  Αθήνα: Διόπτρα

Παραμχάμσα Σατυανάντα, (1998), Κουνταλίνι Τάντρα, Αθήνα: Σατυανάντασραμ Ελλάδας.