Αληθινή ελευθερία

Προκειμένου να αναγνωρίσουμε την ουσία της αληθινής ελευθερίας, καλό είναι να θυμηθούμε πρώτα μια αρχαία ιστορία:

Ζούσε κάποτε ένας άρχοντας σε μία χώρα, που ήταν συνεχώς διχασμένος μεταξύ ευτυχίας και μελαγχολίας. Το παραμικρό τού προκαλούσε μεγάλη ταραχή και η ευτυχία του μετατρέπονταν γρήγορα σε απογοήτευση και απελπισία. Ήρθε κάποια στιγμή που ο άρχοντας βαρέθηκε όλο αυτό που συνέβαινε και άρχισε να αναζητά διέξοδο. Έστειλε να του φέρουν ένα σοφό που είχε τη φήμη ότι ήταν φωτισμένος. Όταν ήρθε ο σοφός, ο άρχοντας του είπε: «Θέλω να γίνω σαν κι εσένα. Μπορείς να μου δώσεις κάτι που θα φέρει ισορροπία, γαλήνη και σοφία στη ζωή μου? Θα πληρώσω ό,τι αντίτιμο μου ζητήσεις». «Ίσως μπορώ να σε βοηθήσω», είπε ο σοφός. «Όμως το αντίτιμο είναι τόσο μεγάλο, ώστε ολόκληρη η περιουσία σου δεν θα είναι αρκετή για πληρωμή. Συνεπώς, θα σου το κάνω δώρο, αν το τιμήσεις». Ο άρχοντας τον διαβεβαίωσε ότι θα το τιμήσει και ο σοφός έφυγε. Λίγες εβδομάδες αργότερα επέστρεψε και έδωσε στον άρχοντα ένα περίτεχνο κουτί σκαλισμένο σε νεφρίτη και όταν το άνοιξε βρήκε μέσα ένα απλό χρυσό δαχτυλίδι. Μια φράση ήταν χαραγμένη πάνω του: Κι αυτό θα περάσει «Τι σημαίνει αυτό?» ρώτησε ο άρχοντας. Ο σοφός απάντησε: «Να φοράς πάντα αυτό το δαχτυλίδι. Ό,τι κι αν συμβαίνει, πριν το αποκαλέσεις καλό ή κακό, άγγιζε αυτό το δαχτυλίδι και διάβαζε τη χαραγμένη φράση. Μ΄αυτό τον τρόπο θα είσαι πάντα ήρεμος». Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Αθήνα. Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Λευκάδα.

Κι αυτό θα περάσει. Τι έχουν αυτές οι λέξεις που τις κάνει τόσο ισχυρές? Αν το δει κανείς επιφανειακά, θα του φανεί πως, ενώ αυτά τα λόγια μπορεί να προσφέρουν κάποια παρηγοριά σε μια άσχημη κατάσταση, θα μειώνουν επίσης την ευχαρίστηση των καλών πραγμάτων στη ζωή. «Μην είσαι τόσο ευτυχισμένος γιατί δεν θα διαρκέσει». Αυτό φαίνεται να λένε όταν η κατάσταση γίνεται αντιληπτή ως καλή. Κατάθλιψη Αθήνα, Λευκάδα.

Το πλήρες νόημα αυτών των λέξεων όμως, γίνεται φανερό λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα εξής: α) Όταν αφηνόμαστε στη ροή της ζωής και δεν αντιδρούμε στα γεγονότα, πολλές φορές μάλιστα όταν είμαστε ένα με αυτό που συμβαίνει, νιώθουμε ζωντάνια και ηρεμία. β) Όταν σταματάμε να κρίνουμε το κάθε τι σε καλό ή κακό και το αποδεχόμαστε σαν κάτι που συμβαίνει, αναγνωρίζουμε τη θετική επίδραση σε εμάς και τους άλλους γύρω μας. γ) Το γνωστό και το οικείο είναι αυτά που μας δίνουν ασφάλεια, όμως συγχρόνως μας περιορίζουν και όσο ταυτιζόμαστε μαζί τους τόσο περισσότερο μας κουράζουν. Η ιστορία με το δαχτυλίδι υποδεικνύει το δεδομένο της παροδικότητας και όταν την αναγνωρίζουμε οδηγούμαστε στη μη προσκόλληση. Επομένως, η μη αντίσταση, η μη κρίση και η μη προσκόλληση είναι οι τρεις πλευρές της αληθινής ελευθερίας και της φωτισμένης ζωής.

Τα λόγια που ήταν χαραγμένα στο δαχτυλίδι δεν μας λένε ότι δεν πρέπει να απολαμβάνουμε το καλό στη ζωή μας, ούτε έχουν σκοπό να παρέχουν λίγη παρηγοριά σε καιρούς οδύνης. Έχουν βαθύτερο σκοπό: να μας κάνουν να έχουμε επίγνωση του πρόσκαιρου της κάθε κατάστασης, που οφείλεται στην παροδικότητα όλων των μορφών – καλών ή κακών. Όταν αποκτάμε επίγνωση της παροδικότητας όλων των μορφών, η προσκόλλησή μας σ΄αυτές μειώνεται και αποταυτιζόμαστε από αυτές σε κάποιο βαθμό. Το να είμαστε αποστασιοποιημένοι δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε το καλό που έχει να μας προσφέρει ο κόσμος. Μάλιστα το απολαμβάνουμε περισσότερο. Από τη στιγμή που θα δούμε και θα αποδεχτούμε την παροδικότητα όλων των πραγμάτων και το αναπόφευκτο της αλλαγής, μπορούμε να απολαμβάνουμε τις χαρές του κόσμου όσο διαρκούν, χωρίς φόβο απώλειας ή άγχος για το μέλλον. Ψυχοθεραπεία στη Λευκάδα. Ψυχοθεραπεία στην Αθήνα. Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Αθήνα, Λευκάδα.

Όταν είμαστε αποστασιοποιημένοι, αποκτάμε ευρύτερη και πλεονεκτικότερη αντίληψη και μπορούμε να παρατηρούμε τα γεγονότα της ζωής μας αντί να είμαστε παγιδευμένοι μέσα τους. Γινόμαστε σαν τον αστροναύτη που βλέπει τον πλανήτη Γη περιβαλλόμενο από την απεραντοσύνη του διαστήματος και συνειδητοποιεί μια παράδοξη αλήθεια: ότι η Γη είναι πολύτιμη και ταυτόχρονα ασήμαντη. Η αναγνώριση ότι κι αυτό θα περάσει, οδηγεί στην αποστασιοποίηση και, με την αποστασιοποίηση, μια άλλη διάσταση μπαίνει στη ζωή μας ¨ο εσωτερικός χώρος¨. Μέσω της αποστασιοποίησης, της μη κρίσης και της εσωτερικής μη αντίστασης, αποκτάμε πρόσβαση σε αυτή τη διάσταση. Αυτό που βιώνουμε μοιάζει σαν ησυχία, μια ανεπαίσθητη γαλήνη βαθιά μέσα μας, ακόμα και μπροστά σε κάτι φαινομενικά κακό. Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία Αθήνα, Λευκάδα.

Κι αυτό θα περάσει. Ξαφνικά υπάρχει χώρος γύρω από το γεγονός. Υπάρχει επίσης χώρος γύρω από τα συναισθηματικά «πάνω» και «κάτω». Και, πάνω απ΄όλα, υπάρχει χώρος ανάμεσα στις σκέψεις μας, οπότε γίνονται πιο ήσυχες. Τώρα μπορούμε να απολαμβάνουμε και να τιμάμε τα πράγματα γύρω μας χωρίς να τους δίνουμε σημασία και σπουδαιότητα που δεν έχουν. Μπορούμε να συμμετέχουμε στο χορό της Δημιουργίας και να είμαστε ενεργοί χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα, χωρίς φόβο για το μέλλον και χωρίς να έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τον κόσμο: πραγμάτωσέ με, κάνε με ευτυχισμένο ή κάνε με να νιώθω ασφαλής. Αυτά είναι δική μας ευθύνη και όταν την αναλαμβάνουμε, κάθε αυτοδημιουργημένη οδύνη φτάνει στο τέλος της. Κάθε τέτοια οδύνη οφείλεται στην υπερεκτίμηση που δίνουμε στα πράγματα και στη μη επαφή με τον ¨εσωτερικό χώρο¨. Επιλέγοντας και επιτρέποντας να ζούμε σε επαφή με αυτόν τον χώρο στο παρόν, ανακαλύπτουμε την ελευθερία και τη χαρά της ζωής.

Πηγή: (Tolle, Για Μια Νέα Ζωή!)

Γράφει η Νούσια Πλεύρη, BA, ECP, ψυχοθεραπεύτρια.

Ιανουάριος 2022

Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Αθήνα, Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Λευκάδα

Συνεδρίες ψυχοθεραπείας Αθήνα, Λευκάδα. Γράφει η Νούσια Πλεύρη, BA, ECP, ψυχοθεραπεύτρια Λευκάδα, Αθήνα. Συμβουλευτική υποστήριξη για γονείς και ενήλικες.